top of page

Activiteiten

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden bij Volkstuinvereniging Ons Ideaal.

pexels-pixabay-236259.jpg

Rosarium

Wij zijn een groep van 9 mensen (3 vrouwen en 6 mannen) die elke woensdagochtend werkzaam zijn in het Rosarium. We zijn dus een onderdeel van de woensdagploeg. Ron van Beek neemt de bestrating voor zijn rekening. We werken met heel veel liefde aan ons Rosarium.

 

Het Rosarium is dagelijks gratis te bezichtigen. De locatie van het Rosarium vind je vanaf de Endehoekseweg gezien met “de Luifel” aan je rechterhand. Neem het eerste pad links voorbij  “de Luifel”, loop langs het speeltuintje met zandbak en zo loopt u het Rosarium in.

 

U begint dan in de Pergola waar 35 klimrozen (Floribunda’s) staan waaronder ook ruikende rozen in bloei. Prachtig om te zien. Dan staan er 15 rozen op stam in verschillende kleuren waarvan enkele ook ruiken. Dit zijn ook Floribunda’s, dat zijn altijd trosrozen, groot of klein.

Verder staat er een Wigwam, beplant met 6 klimrozen, “Climbing Iceberg” genaamd. Dit is een prachtige spierwitte roos die in bloei een mooi geheel vormt om naar te kijken. Deze creatie komt van Tineke Reitsma, ook een van onze woensdagochtend fanaten. 

 

Er zijn ook nog 19 bedden waarvan 17 beplant zijn met stamrozen. Die vallen onder de Hybride soorten. Ze zijn er in allerlei kleuren en sommige ruiken ook heerlijk. De twee andere bedden zijn beplant met Afrikaantjes. Waarom met Afrikaantjes? Rozen hebben in de grond ook vijanden, namelijk rozen-aaltjes. Deze rozen-aaltjes vreten de wortels van de rozen aan en dan gaat de roos dood. Rozen-aaltjes hebben een gruwelijke hekel aan afrikaantjes en sterven dan af. 

 

Wist u dat in goede tuingrond enige honderden miljoenen Aaltjes per hectare voorkomen, nematoda-draad of rondwormen bijgenaamd “Alen”. Deze beestjes zijn kleiner dan 1 mm en met het blote oog niet waarneembaar.

 

We zijn altijd op zoek naar helpende handjes, dus kom een keertje langs op woensdagochtend.

 

Graag tot ziens en veel plezier in het Rosarium!

bottom of page